ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ο Βελονισμός έχει πολυποίκιλες δράσεις στο ανθρώπινο σώμα με τις πιο σημαντικές να είναι η αφύπνιση και ευθυγράμμιση των δυνάμεων αυτοθεραπείας…

Είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Πατρίδα του είναι η Κίνα, επεκτάθηκε όμως και εφαρμόσθηκε εκτεταμένα σε όλες τις χώρες της Άπω Ανατολής. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός ρυθμίζει και ισορροπεί το ορμονικό σύστημα, το ανοσιακό σύστημα και το σύστημα διαχείρισης του στρες ενώ μελετάται η αντιφλεγμονώδης δράση του σε πλήθος παθήσεων.

O στόχος του βελονισμού είναι η θέσπιση της υγιούς λειτουργίας του σώματος, επαναφέροντας τη φυσική κυκλοφορία της ενέργειας ή δύναμη ζωής, γνωστό στην Κινέζικη ιατρική ως Qi. (Αυτό προφέρεται ως «chee» και ως τσι ή κι).

Qi είναι μια θεμελιώδη έννοια της καθημερινής ζωής στον κινεζικό πολιτισμό, που πιο συχνά ορίζεται ως «αέρας» ή «αναπνοή» και, κατ’ επέκταση, «δύναμη ζωής» ή «πνευματική ενέργεια», που είναι μέρος των πάντων που υπάρχουν.

Οι οδοί, μέσω των οποίων ρέει η ζωτική ενέργεια Qi, είναι γνωστοί ως μεσημβρινοί.

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική παράδοση, υπάρχει συνεχής ανταλλαγή μεταξύ του Qi του σώματος και η Qi του περιβάλλοντος: εξωτερικό Qi είναι ενέργεια που μπορεί να είναι καλή ή επιβλαβής. Μέσα στο σώμα, το Qi είναι η εκτέλεση διαφόρων λειτουργιών, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία από τις επιβλαβείς Qi. Αν αυτό το προστατευτικό Τσι είναι ισχυρό, ενεργεί ως μέσο άμυνας. Αν είναι αδύναμο, η αντίσταση μειώνεται και μπορεί να αρρωστήσετε.

Κατά μήκος των διαδρομών της ενέργειας των μεσημβρινών υπάρχουν πάνω από 500 σημεία βελονισμού. Το καλό Qi – ωφέλιμος ενέργεια έρχεται σε επαναφορά σε αυτές τις περιοχές, από τη διέγερση για παράδειγμα με βελόνες, αν και περιστασιακά μασάζ, βότανα ή βεντούζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτά τα σημεία.

Είναι μια αποτελεσματική μορφή της προληπτικής ιατρικής, γιατί βοηθά να ανιχνεύσει και να μεταχειριστεί ενέργεια και ανισορροπίες, πριν να οδηγήσουν σε ασθένεια.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες διαταραχές, να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να συμβάλει στη μείωση των επιπλοκών και υποτροπής ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία συντήρησης σε μακροχρόνιο πρόβλημα, να βοηθήσει ή να μειώσει την ανάγκη για φάρμακα και χειρουργική επέμβαση.

Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περισσότερες από 100 παθήσεις από όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων. Εφαρμόζεται επίσημα σε 15 νοσοκομεία της Ελλάδας ως συμπληρωματική θεραπευτική τεχνική 

Αποκαταστεί

Αγγειο-εγκεφαλικά νοσήματα, νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις (υπολειπόμενη λειτουργική ικανότητα, αποδιοργάνωση κινητικής και νευρολογικής λειτουργίας και επιπέδου συνείδησης, επίγνωσης και επικοινωνίας), δυστονίες.

 • Αυχεναλγία
 • Οσφυαλγία – Ισχιαλγία, ραχιοπάθεια (ραχιαλγία)
 • Ινομυαλγία – Ιδιοπαθή σύνδρομα χρόνιου πόνου
 • Διαταραχές νεύρων, νευρικών ριζών και νευρικών πλεγμάτων,  νευροπάθειες
 • Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες (τενοντίτιδες) αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων
 • Μυϊκά άλγη (διάχυτα ή εντοπισμένα), ινομυαλγία

Άλλες ενδείξεις:

 • Ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, κεφαλαλγίες τάσεως, πάρεση προσωπικού νεύρου,ίλιγγοι, εμβοές.
 • Αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα.
 • Παθήσεις γαστρεντερικού συστήματος (γαστρίτιδα, κολίτιδα)
 • Αγχώδης φοβική νεύρωση, νευροφυτικές διαταραχές, διαταραχές κύκλου ύπνου /εγρήγορσης, μνήμης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς, κατάθλιψη.
 • Δερματικές παθήσεις (Ακμή, ψωρίαση, έκζεμα, κνίδωση).