H Θετική ψυχολογία δεν έχει καμία σχέση με μαγικές συνταγές επίλυσης προβλημάτων, βιβλία αυτοβοήθειας, τεχνικές εμψύχωσης ή φιλοσοφία νέας γενιάς.

Η Θετική Ψυχολογία είναι η επιστημονική έρευνα για το τι κάνει την ζωή πιο άξια να τη ζει κανείς.

Ως επιστήμη απαιτεί να ελέγχονται οι θεωρίες, να τεκμηριώνονται και βασίζεται σε στατιστικές μελέτες και εμπειρική έρευνα.

H θετική ψυχολογία αναζητά τις συνθήκες που βοηθούν τους ανθρώπους να βιώσουν θετικά συναισθήματα, να αναπτύξουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και να δημιουργήσουν θετικές σχέσεις, θετικές οικογένειες, θετικές ομάδες, θετικές κοινωνίες.

Η θετική ψυχολογία ασχολείται με έννοιες όπως η ευτυχία, το νόημα στη ζωή, η ψυχική ανθεκτικότητα, τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα, και επιχειρεί να δώσει επιστημονικές απαντήσεις στους παράγοντες που είναι απαραίτητοι, ώστε να μπορέσει κανείς να τα ενισχύσει.

Αφορμή για τη γέννησή της ήταν η αναγνώριση ότι η παραδοσιακή ψυχολογία ασχολούνταν μόνο με την επιδιόρθωση των προβλημάτων και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχων.

Παρόλο που αυτοί είναι πολύ σημαντικοί στόχοι και χρειάζεται να εξακολουθήσουμε να τους ερευνούμε και να τους επιδιώκουμε, ωστόσο χρειάζεται να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη των θετικών χαρακτηριστικών, η αναζήτηση του ευ ζην και η επιδίωξη των θετικών εμπειριών για τους ανθρώπους.

Έτσι η λοιπόν η θετική ψυχολογία έρχεται να συμπληρώσει και να ισορροπήσει αυτή την ενασχόληση με τις αρνητικές πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας και να δώσει έμφαση και στην θετική πλευρά.

 

H Κινηματογραφοθεραπεία ουσιαστικά δεν είναι θεραπεία, είναι μέθοδος αυτογνωσίας και αυτοανάπτυξης. Μέσω των ταινιών βάζουμε στο “ντιβάνι” της Ψυχοθεραπείας και της ανάλυσης, τις πλευρές του εαυτού μας που έχουμε ανάγκη να “δουλέψουμε”, χρησιμοποιώντας την ταύτιση ή την απώθηση που βιώνουμε για τους ήρωες ή τις καταστάσεις.

Συνδέοντας και συζητώντας για αυτά που μας “αγγίζουν” μέσα σε μια παρέα Κινηματογραφοθεραπειας, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και τεχνικές ενός εξειδικευμένου θεραπευτή, γνωρίζουμε εμάς και τους άλλους.

“Οι ταινίες λειτουργούν ως εργαλέιο αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης λόγω του υλικού που παρέχουν από την πλοκή, την εικόνα,τον ήχο και τις ερμηνείες, οπότε είναι ένα ιδανικό πεδίο για εσωτερική σκέψη, διαχείρηση προσωπικών καταστάσεων, συναισθηματική εκτόνωση,ανακούφιση και κάθαρση.” Dr.Gary Solomon, MPH, MSW, PhD

Εκπαιδευόμαστε και παίρνουμε “εργαλεία” για να γνωρίσουμε τον δικό μας κόσμο, τον κόσμο των άλλων αλλά και το σημείο συνάντησης όλων αυτών. Οι διάφορες και διαφορετικές οπτικές για την ίδια σκηνή ή τον ίδιο ρόλο, μας εκπαιδεύουν στο να σχετιζόμαστε με τον εαυτό μας και με τους άλλους με υγιή όρια.

Μας ανοίγουν νέους ορίζοντες σε παλιά γνώριμα θέματα και νέους δρόμους που μας οδηγούν στην εξέλιξη του εαυτού μας. Και μόνο ρωτώντας ή απαντώντας σε μια ερώτηση για το ποια είναι η αγαπημένη ταινία, σκηνή ή ρόλος ήδη γνωρίζεις και συστήνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου.

Κείμενο: Πωλίνα Βλατάκη – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Συνθετικής Προσέγγισης)- Θετική Ψυχολογία- Κινηματογραφοθεραπεία – ptherapy.gr