QI GONG

Το Qi Gong είναι ασκήσεις εκγύμνασης του σώματος,

συνδυασμένες όμως με διάφορους συγκεκριμένους τρόπους

αναπνοής που θεωρείται ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του Qi

μέσα στον οργανισμό.Έτσι, με την εξάσκηση των τεχνικών Qi Gong

επιτυγχάνεται τελικά καλή σωματική υγεία, αλλά και μια ισορροπημένη

εσωτερική και εξωτερική κατάσταση του σώματος.

 

Ο Διαλογισμός, ένας δρόμος συνειδητής αποκοπής από τον εξωτερικό κόσμο για την εστίαση του Νου με τον γαλήνιο εσωτερικό εαυτό μας. Αυτό το μέσα μας το οποίο όσο “αγνοείται” τόσο αυξάνονται οι συγκρούσεις με τον εαυτό και με τον εξωτερικό κόσμο.

Η βιοενέργεια (Qi) εκτός από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες (καιρός, περιβάλλον κ.λπ.) μπορεί να επηρεαστεί και από την συναισθηματική και νοητική μας κατάσταση. Βγαλμένο από τα σπλάχνα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής ο σκοπός του είναι η πρόληψη της υγείας, η ενδυνάμωση του οργανισμού και ακόμη πιο βαθιά η ειρήνη του νου και της καρδιάς μέσω της ορθής χρήσης της “πρόθεσης”.

Η καλυτέρευση της υγείας είναι ο βασικός λόγος που επισκέπτεται κανείς ένα μάθημα Qi Gong. Μέσω των αρμονικών, αργών κινήσεων και τη συγκέντρωση του νου σε αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή, φέρνουμε το Qi (ζωτική ενέργεια) σε κίνηση. Στην κινεζική ιατρική το Qi ρέει μέσα από 12 κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Οι Κινέζοι πιστεύουνε ότι όλο το σύμπαν αποτελείται από 5 διαφορετικά στοιχεία. Το νερό, το ξύλο, την φωτιά, τη γη και το μέταλλο. Επίσης από παρατήρηση της φύσης κατάλαβαν ότι υπάρχει παντού γύρω μας, στον μικρόκοσμο και στον μακρόκοσμο, διπολικότητα. Αυτή τη διπολικότητα οι Κινέζοι την ονομάζουν Yin Yang. Ο ασκούμενος στο Qi Gong εξισορροπεί το Yin και το Yang και τα 5 στοιχεία στον οργανισμό του και ξεμπλοκάρει τους μεσημβρινούς, ώστε η ενέργεια να εναρμονιστεί και να ρέει χωρίς εμπόδια. Το Qi Gong όπως ο βελονισμός, η διατροφή, τα βότανα και η μόξα αποτελούν την κινεζική ιατρική.

NEI JIA
INTERNAL MARTIAL ARTS

TAI JI QUAN

Από τον Ιδρυτή του Ταοϊσμού ξεκίνησαν οι Αρχές του.

Σχηματίστηκαν ανά τα χρόνια μέσα από κείμενα και πρακτικές μεθόδους με κατάληξη να είναι γνωστό ως η Τέχνη του Tai Ji Quan.

Ένα Κέντρο ισορροπίας και ιδιαίτερη μορφή αυτοάμυνας για να αντιμετωπίσει όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον άνθρωπο την κάθε ημέρα της ζωής του διαφορετικά.

Εξωτερικά φυσικά μαλακό σώμα χωρίς τίποτα να αναιρεί την δύναμη του και πνευματικά εσωτερική ηρεμία για μια καλή διαχείριση συναισθημάτων και ενεργειακής ροής είναι μόνο η Αρχή του.

BAGUA ZHANG

Το Baguazhang είναι ένα εσωτερικό στυλ πολεμικών τεχνών και χαρακτηρίζεται συχνά από

αργές κινήσεις με ρέουσες μορφές. Ο βασικός σκοπός του Baguazhang είναι η βελτίωση της υγείας άλλα και η μαχητικότητα.

Η θεωρία πίσω από την εκμάθηση αυτής της μορφής τέχνης είναι ότι μόλις γίνει κατανοητό, η ζωή και η ισορροπία ενός ατόμου πρέπει συνεχεία να βελτιώνονται. Ο διαλογισμός και η ενεργειακή αποτελεσματικότητα είναι αυτά που συντελούν σε αυτό και βρίσκονται μόνιμα στον πυρήνα του.

Η δημιουργία του Baguazhang κατά τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα αποδίδεται στον Dong Haichuan,

ο οποίος συνέθεσε αρκετές προϋπάρχουσες πολεμικές τέχνες με το περπάτημα του διαλογιστικού κύκλου.

Το Baguazhang έγινε γρήγορα δημοφιλές στην Κίνα λόγω της αποτελεσματικότητάς του στην μάχη.

Σχεδόν όλες οι υπάρχουσες σχολές του Baguazhang τοποθετούν Dong Haichuan στην αρχή της γενεαλογίας τους.

Το Baguazhang χαρακτηρίζεται από τη χρήση σπειροειδών κινήσεων και αποφυγής ποδιών, βασιζόμενη σχεδόν αποκλειστικά σε τεχνικές ανοιχτού χεριού και πλήρη κίνηση του σώματος για να επιτύχει τους στόχους του. Το Baguazhang περιέχει μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών, όπως διάφορα λακτίσματα, χαμηλές κλωτσιές, τεχνικές κλειδώματος, παγιδεύματα του αντιπάλου και ρίψεις.

Οι κυκλικές κινήσεις, η ταχύτητα και η χάρη καθιστούν την τέχνη του Baguazhang όμορφη είτε για τον ασκούμενο

είτε για κάποιον που παρακολουθεί.

Ως πρακτική διαλογισμού, το Baguazhang παράγει μια ακινησία άλλα και ροηκοτητα στο μυαλό εν μέσω έντονης

σωματικής δραστηριότητας. Στα πιο εσωτερικά επίπεδα του, η τέχνη του Baguazhang επιτυγχάνει το ιδεώδες του Ταοϊσμού, κάποιος να ξεπερνά τον εαυτό του.

XING YI QUAN

Το Xing Yi Quan χαρακτηρίζεται ως ένα από τα στυλ Wudang των κινεζικών πολεμικών τεχνών και είναι μια εσωτερική τέχνη, όπως το παραδοσιακό Tai Chi, αν και η πολεμική φύση είναι πιο εμφανής σε αυτό το στυλ.

Το Xing Yi χαρακτηρίζεται από επιθετική, φαινομενικά γραμμική κίνηση και εκρηκτική δύναμη που εφαρμόζεται συχνότερα από ένα μικρό εύρος.

Ένας μαχητής του Xing Yi χρησιμοποιεί συντονισμένες κινήσεις για να δημιουργήσει εκρήξεις δύναμης που σκοπεύουν να συντρίψουν τον αντίπαλο, καθώς ταυτόχρονα επιτίθεται και υπερασπίζεται.

Οι μέθοδοι ποικίλλουν από σχολή σε σχολή με παρόμοια μηχανική του σώματος, και συχνά περιλαμβάνουν αγωνιστική εκπαίδευση μάχης για τα γυμνά χέρια ως ιδέα είναι να συμπεριλάβει ολόκληρο το σώμα σε μια αιφνίδια κίνηση.

 

Αντώνης Γκίκας.