ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ο όρος «Υπνοθεραπεία» προέρχεται από τις λέξεις «ύπνος» και «θεραπεία» και βρίσκει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και στα Ασκληπιεία “Ανακλιντήρια”. Υπήρχε, μάλιστα, και ιδιαίτερο “εγκοιμητήριο” –το πρώτο κέντρο υγείας– όπου εφαρμοζόταν η τότε γνωστή θεραπευτική μέθοδος για παθήσεις του σώματος αλλά και της ψυχής.

 Η Υπνωση ορίζεται ως μια κατάσταση επιλεκτικής επικέντρωσης της προσοχής κατά την οποία ο νους απομακρύνεται από καθημερινές έγνοιες και ενασχολήσεις μειώνοντας την προσοχή του σε ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Η Ύπνωση είναι μια φυσική κατάσταση που μπορεί να προκύψει ακόμα και χωρίς την τυπική υποβολή από τον θεραπευτή και στοχεύει στο να φέρει το άτομο σε επαφή με το υποσυνείδητο υλικό στο οποίο υπάρχουν όλες εκείνες οι απαραίτητες δυνάμεις και πηγές για αλλαγές που οδηγούν τον θεραπευόμενο  στην αυτοεξέλιξη και στην αυτοσυνειδησία

Βασική αρχή της θεραπείας αποτελεί το γεγονός ότι οι δυνάμεις και οι πηγές στήριξης του ατόμου βρίσκονται μέσα του και όχι έξω από αυτό και ο θεραπευτής παρέχει το πλαίσιο εκείνο που θα βοηθήσει τον θεραπευόμενο να έρθει σε επαφή με της πηγές αυτές με απώτερο σκοπό την αυτοϋποστήριξή του.

Στόχος της σύγχρονης υπνοθεραπείας είναι η κινητοποίηση των εσωτερικών δυνατοτήτων του θεραπευόμενου και η ανάδειξη των πηγών γνώσης και δύναμης που διαθέτει. Η θεραπεία εστιάζει στις εσωτερικές εμπειρίες και τα βιώματα του θεραπευόμενου έχοντας ως κύριο μέλημα τον εντοπισμό των κωδικοποιημένων συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν σε πολύ πρώιμη ηλικία και είναι υπεύθυνα για τα προκαλούμενα στο άτομο συμπτώματα.

Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία αποτελώντας την πιο σύγχρονη εξέλιξη των θεραπειών του Υποσυνειδήτου αναφέρεται σε μια βραχεία θεραπευτική προσέγγιση που απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα των νευροβιολογικών, συγκινησιακών, συναισθηματικών, γνωστικών και συμπεριφορικών λειτουργιών του ανθρώπου. Έτσι, απώτερος σκοπός της θεραπείας είναι μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης του ανθρώπου η αναπλαισίωση και επανακωδικοποίηση των συγκινησιακών προδιαθέσεων του ατόμου σε προλεκτικό επίπεδο.

Με λίγα λόγια, η Βιοθυμική βλέπει τον άνθρωπο από μια ολιστική, λειτουργική σκοπιά και όχι απλά σαν ένα σύνολο αλληλένδετων μεν, αλλά ανεξάρτητων λειτουργιών.

Η Βιοθυμική Θεραπεία παρέχει μια ευέλικτη δομή η οποία δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής της θεραπευτικής διαδικασίας στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε θεραπευόμενου, όπως αυτές διαμορφώνονται σε κάθε φάση κατά την εξέλιξη της θεραπείας.

Η Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία εφαρμόζεται αποτελεσματικά στη θεραπεία όλων των ψυχοσυναισθηματικών και ψυχοφυσιολογικών διαταραχών.