ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο συντονισμός με τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο!
Η ψυχοθεραπεία είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα άτομο και ένα ειδικό, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να βοηθά τους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τα αισθήματά τους και να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους.
Πρόκειται για τη συνάντηση δύο (ή περισσοτέρων) ατόμων, όπου πραγματοποιείται το χτίσιμο μιας δυναμικής σχέσης στο πλαίσιο της οποίας ο «θεραπευόμενος» εξερευνά και σχετίζεται με τον εαυτό του.
Πολύ απλά μπορούμε να πούμε ότι «ψυχοθεραπεία» είναι η διαδικασία κατά την οποία παρέχεις στον εαυτό σου το πλαίσιο για να σχετιστείς με αυτόν. Η κατανόηση του εαυτού μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τους φόβους, τις δυσκολίες και τις σωματοποιημένες αρρώστιες μας. Μας βοηθά να εγκαταλείψουμε παλιά δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς και να επιλέξουμε νέους, λειτουργικότερους τρόπους ανταπόκρισής μας στη ζωη
Ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνικές οι οποίες θεμελιώνονται σε επιστημονικές θεωρίες και αποσκοπούν στην θεραπεία ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων, τη βελτίωση ψυχολογικών δεξιοτήτων, αλλά και γενικότερα στην προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία.
- Η ψυχοθεραπευτική πράξη προσφέρει συνθήκες εμπιστοσύνης, αποδοχής και ειλικρινούς ενδιαφέροντος που σου επιτρέπει να εξερευνήσεις με ασφάλεια τα προβλήματα που σε απασχολούν και να ανακαλύψεις νέους τρόπους κατανόησης και αντιμετώπισης της πραγματικότητας.
- Η ψυχοθεραπευτική πράξη εν δυνάμει δημιουργεί χώρο και χρόνο ελεύθερης έκφρασης των σκέψεων και των αισθημάτων σου έτσι ώστε να ανακαλύπτεις υποσυνείδητα κίνητρα, ανάγκες, προσδοκίες, φόβους και πεποιθήσεις τα οποία καθόριζαν τη ζωή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις και ανακαλύπτεις νέους λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.
- Ο καλός θεραπευτής σε ακούει με σεβασμό και προσοχή χωρίς να σε κρίνει. Σου παρέχει ένα επικοινωνιακό χώρο συναισθηματικής ασφάλειας ώστε να έρθεις σε επαφή με τις άγνωστες πτυχές του εαυτού σου.
- Η αποδοχή και ο σεβασμός των αδυναμιών σου από τον θεραπευτή, σε βοηθά να σέβεσαι και εσύ τον εαυτό σου και να νοιώθεις ισορροπία και εσωτερική αρμονία. Η αίσθηση ότι είσαι σημαντικός και αξιόλογος σε βοηθά να επιμείνεις στις προσπάθειές σου για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση.
- το «ψυχικό πλαίσιο» που σου παρέχει ο θεραπευτής είναι η σταθερά καλοπροαίρετη διάθεσή του να περπατήσει δίπλα σου σε αυτά που αποκαλύπτεις και ανακαλύπτεις για τον εαυτό σου. Η ικανότητά του να σε «αφουγκράζεται», να σε συναισθάνεται. Το να σου παρέχει το συναισθηματικό χώρο και βάθος για να εκφράσεις. Η ικανότητά του να διατηρεί τη δομή του πλάι σου και να σε αποδέχεται. Η σταθερή πρόθεση και προσπάθειά του να κάνει αυτά.
- Ο καλός θεραπευτής δεν καθοδηγεί δυναμικά και κατευθυντηκα την πορεία της προσωπικής σου αλλαγής αλλά σε βοηθά να αξιοποιήσεις τις δυνάμεις που κρύβονται μέσα σου ώστε να πετύχεις τους δικούς σου ρεαλιστικούς στόχους.
- Δεν σε απαλλάσσει από την οδύνη αλλά σε βοηθά να την αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία, διαύγεια, χιούμορ και δημιουργικότητα. Αντί να αποφεύγεις την εμπειρία της οδύνης, μαθαίνεις να αποφεύγεις τις αιτίες που την προκαλούν.
- Με τη βοήθεια του θεραπευτή μαθαίνεις να βλέπεις πιο αισιόδοξα την πραγματικότητα. Ερμηνεύεις θετικά τα ερεθίσματα που μέχρι τώρα σου προξενούσαν άγχος, και φόβο. Ανακαλύπτεις νέους τρόπους αντιμετώπισης των καθημερινών αντιξοοτήτων. Αντιδράς συστηματικά σε αυτό που σε καταπιέζει και έχεις περισσότερες ευκαιρίες γόνιμων επιλογών.
- Αρχίζεις να βλέπεις πιο ξεκάθαρα και να κατανοείς τη συμπεριφορά των άλλων. Όπως ο θεραπευτής σε αποδέχεται και σε καταλαβαίνει έτσι και εσύ αρχίζεις να αποδέχεσαι τους άλλους και να τους καταλαβαίνεις. Μαθαίνεις να συγχωρείς τα λάθη τους και κατά συνέπεια επικοινωνείς καλύτερα και βελτιώνεις τις σχέσεις σου.
- Συνειδητοποιείς καλύτερα τη σχέση ανάμεσα στον τρόπο που σκέπτεσαι, που αισθάνεσαι και που συμπεριφέρεσαι.
- Αναγνωρίζεις και αποφεύγεις τις ανεδαφικές προσδοκίες και τους ουτοπικούς στόχους.
- Αναπτύσσεις τον αυτοέλεγχο και μαθαίνεις να προστατεύεις τον εαυτό σου από τις παγίδες στις οποίες σε οδηγούν οι ανεξέλεγκτες, παρορμητικές επιλογές.
- Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας εντέλει οδηγεί στην αυτό-ανάληψη και στην ταυτόχρονη αυτονόμηση και επανένωση της ύπαρξής σου. Δηλαδή οδηγεί στο βίωμα της ύπαρξής σου ως ενοποιημένης-αυτοτελούς και αυτονομημένης και ταυτόχρονα ως ενωμένης και συνδεδεμένης με το περιβάλλον, τον κόσμο και την ύπαρξη γενικότερα.
Στόχοι της ψυχοθεραπείας: O στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η επίτευξη μίας ψυχολογικής αλλαγής προς το Ανώτερο Βέλτιστο μας!
- Αυτογνωσία.
- Αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.
- Εκμάθηση ικανοτήτων επικοινωνίας και τεχνικών επίλυσης προβλημάτων.
- Αύξηση των επιδόσεων και βελτίωση της ικανότητας για αγάπη, εργασία, μάθηση και εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων.
- Βελτίωση προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.
- Εναρμόνιση λογικής, συγκινήσεων και συμπεριφοράς.
- Βελτίωση της εικόνας του εαυτού και της αυτοεκτίμησης.
- Αύξηση ελευθερίας επιλογών.
- Συμφιλίωση με την αναπόφευκτη οδύνη.
Τα ψυχολογικά μοντέλα αναφέρονται σε «στάδια αλλαγής» και αφομοίωσης, αλλά λίγοι ερευνητές έχουν αναζητήσει τις απόψεις των θεραπευόμενων που έχουν κάνει ψυχοθεραπεία.
Οι περιγραφές των θεραπευομένων σχετικά με το πώς συνέβη η αλλαγή, κατηγοριοποιούνται σε έξι κεντρικές ιδέες:
- το κίνητρο και η ετοιμότητα («Ήθελα απελπισμένα να επιστρέψω στον παλιό εαυτό μου»)
- τα εργαλεία και οι στρατηγικές («Είναι οι αλλαγές στη συμπεριφορά που έμαθα»)
- η μάθηση («Έπαιρνα αρκετό υλικό στο σπίτι για να διαβάσω σχετικά με τη δυναμικότητα»)
- η αλληλεπίδραση με τον θεραπευτή («… δεν κρίνουν τον χαρακτήρα σας ούτε πιστεύουν ότι σας γνωρίζουν»)
- οι αντιληπτές πτυχές του εαυτού («Είμαι ένας διανοητικά δυνατός άνθρωπος»)
- η ανακούφιση μέσα από την συζήτηση («αφήστε με να βγάλω τα πάντα από μέσα μου, αφήστε με να ξαλαφρώσω από τα πάντα»)
Οι ερευνητές είπαν ότι ενώ πολλές από αυτές τις ιδέες δεν είναι καινούργιες – για παράδειγμα, αναφέρονται σε παράγοντες που θεωρούνται κρίσιμοι από τους ψυχολόγους, όπως η σημασία της θεραπευτικής συμμαχίας και της ετοιμότητας για την αλλαγή.
Πηγές
- Counselling and Psychotherapy Research.
- L.Havens,1989. «Ένας τόπος ασφαλής. Προετοιμάζοντας το έδαφος της ψυχοθεραπείας». Εκδ. Άγρα