ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΕΙΚΙ

Ενεργειακές αποκαλούνται οι θεραπείες που απευθύνονται στο ενεργειακό σώμα, δηλαδή στο ενεργειακό πεδίο που βρίσκεται γύρω από το φυσικό μας σώμα αλλά και μέσα σ’ αυτό. Ο αγωγός – συνοδοιπόρος- θεραπευτής προσφέρει θεραπευτική και «καθαρή» ενέργεια η οποία βρίσκεται στο σύμπαν και είναι αυτή που διατηρεί τη Ζωή- η οποία καθαρίζει, ξεμπλοκάρει και επαναφέρει σε ισορροπία και αρμονία την ενέργεια που ρέει μέσα στο σώμα του ανθρώπου που τη δέχεται, έτσι ώστε αυτό να είναι σε αρμονία- ισορροπία και Υγεία.
Το Ρέικι είναι μια ιαπωνική θεραπευτική τέχνη που εφαρμόζει το απλό και φυσικό άγγιγμα των χεριών πάνω στο σώμα για τη μετάδοση ζωτικής ενέργειας , που βρίσκεται άφθονη στο σύμπαν και στη φύση, και η οποία προσφέρει ζωή (ζωτικότητα). Η θεραπεία μέσω του αγγίγματος ή μέσω της μετάδοσης μιας λεπτοφυούς -μη-ορατής αλλά συχνά αισθητής και σε κάποιους ορατής ζωογόνου ενέργειας- υπήρχε σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Στην πραγματικότητα, το άγγιγμα για την ανακούφιση του πόνου αποτελεί έμφυτο ένστικτο στους περισσότερους οργανισμούς γι αυτό εξάλλου και όταν πονάμε κάπου η πρώτη μας κίνηση είναι να ακουμπήσουμε το χέρι μας πάνω στο σημείο που πονάει .Σε καθαρά φυσικό επίπεδο και από ιατρική σκοπιά έχει αποδειχθεί ότι το άγγιγμα εκκρίνει στον οργανισμό την ορμόνη ωκυτοκίνη που επιφέρει μείωση του άγχους, καλύτερη διάθεση και μνήμη ενώ έχει θεραπευτικό ρόλο στην κατάθλιψη και σε κρίσεις πανικού αλλά ακόμα και σε σοβαρότερες ψυχικές καταστάσεις σύμφωνα με τελευταίες έρευνες . Έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει το σωματικό πόνο που προέρχεται από πονοκεφάλους, ευερέθιστο έντερο, κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου κτλ.. ( Pub Med US National Library of Medicine –intistutes of Health )
Η ενέργεια που διοχετεύεται μέσω των χεριών του αγωγού ρεικι στο δέκτη είναι πάντα ωφέλιμη και λειτουργεί ευεργετικά. Το Ρέικι έχει τη δική του «ευφυΐα», βρίσκει τα προβληματικά σημεία και ρέει προς αυτά , προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ανθρώπου. Ήδη με την πρώτη συνεδρία δημιουργούνται αισθήματα σωματικής χαλάρωσης, ηρεμίας και γαλήνης, θετικά συναισθήματα για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο. Το πρόσωπο γίνεται πιο φωτεινό , τα μάτια πιο λαμπερά, η ένταση έχει αποχωρήσει από το σώμα και μια βαθιά ηρεμία τυλίγει τον άνθρωπο που έχει δεχτεί την ενέργεια ρεικι… Το ρεικι « δουλεύει» στο σώμα για πολλές ώρες μετά τη θεραπεία γι αυτό είναι καλό να πίνουμε άφθονο νερό έτσι ώστε να αποβληθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό. Για να μιλήσουμε ωστόσο για θεραπεία ενός συγκεκριμένου θέματος σαφώς χρειάζεται χρόνος και συστηματική «αγωγή» όπως σε κάθε εναλλακτική θεραπεία που ακολουθεί τους νόμους της φύσης και δεν παρεμβαίνει με χημικά στο σώμα…
Το ρεικι είναι μια ήπια ενεργειακή μέθοδος που λειτουργεί συμπληρωματικά με τη συνετή και κατάλληλη χρήση της κλασικής ιατρικής περίθαλψης και ψυχοθεραπευτικήςβοήθειας.
Όσοι ασκούν το Ρέικι υπεύθυνα δεν κάνουν διαγνώσεις και δεν συστήνουν φάρμακα ή άλλες ουσίες. Οσοι ασκούν το ρεικι υπεύθυνα δεν αρέσκονται σε εντυπωσιασμούς και δεν λένε « τι βλέπουν» κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πέρα από την καθαρά επιστημονική προσέγγιση του ρεικι υπάρχει και η Συμπαντική- Μεταφυσική – Θεική προσέγγιση και ερμηνεία που ωστόσο δεν θα αναλύσω εδώ μια και είναι θέμα προσωπικής θεώρησης κάθε ανθρώπου η οποια διαμορφώνεται μέσα από τις εμπειρίες του..
Το σίγουρο είναι ότι το ρεικι δεν έχει να κάνει ούτε με θρησκείες ούτε με εθνικότητες ούτε με μαγεία όπως κάποιες φορές διαδίδεται λόγω άγνοιας, εσκεμμένης παραπληροφόρησης ή επιπολαιότητας ορισμένων “θεραπευτών”.. Τίποτα εξάλλου που βοηθά τον άνθρωπο να είναι σε επαφή με το σώμα του και τα συναισθήματά του – και κατ επέκταση και με τους άλλους ανθρώπους- δεν μπορεί να είναι αντίθετο στο Θείο και στη Φύση.
Πέρα από τη σωματική επίδραση το ρεικι ανοίγει και τις πύλες του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου
( υποσυνείδητο)- όσες είναι ο ιδιος ο άνθρωπος έτοιμος να ανοίξει ανάλογα με το τι είναι έτοιμος να δει – οπότε συμβάλλει αποτελεσματικά στην Αυτογνωσία μέσα από συνειδητοποιήσεις και εικόνες που ανασύρει και φέρνει στο συνειδητό επίπεδο του ανθρώπου που το δέχεται. …
Ο καλύτερος τρόπος να έχουμε άποψη για κάτι είναι να βιώσουμε οι ίδιοι πώς επιδρά στο σώμα μας, στη σωματική και ψυχική μας υγεία , στη σύνδεσή μας με τα συναισθήματά μας και με τους άλλους ανθρώπους..
Καλά ταξίδια λοιπόν σε όσους αρέσει να ταξιδεύουν με προορισμό την Αυτογνωσία, τη Σύνδεση με τον Εαυτό και τους Αλλους και την Εσωτερική Γαλήνη…

κείμενο Επιμέλεια: Πολάκη Γεωργία ( Ενεργειακή Θεραπεύτρια- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- )